Therapie in je eentje ?

Relatieproblemen, kun je je relatie veranderen in je eentje, zonder je partner ?

Ja dat kan: Verander jezelf en je relatie verandert mee.

Je relatieproblemen aanpakken in je eentje.

Zo werkt het:

Je kunt meer dan je denkt
Relatieproblemen alleen oplossen

Een (versimpeld) relatie model:
Een relatie bestaat basic uit jou, je partner en een gezamenlijk deel. Je partner bestaat uit genetische blauwdruk, opvoeding, ervaringen, behoeften en wensen. En jij bestaat uit een mix van hetzelfde, maar dan geldend voor jou. Het gezamenlijke deel kun je zien als een transactie, waarin jullie besloten hebben relatie zaken uit te wisselen. Dit gezamenlijke deel is opgebouwd uit jullie behoeften en wensen en datgene waarvoor jullie de verantwoordelijkheid bij elkaar hebben gelegd; Een transactie dus.

Niet tevreden, geld terug ?

Ben je niet tevreden over de uitkomst van die transactie ? Dan kun je met je partner gaan overleggen en de investeringen of behoeften die jullie afgesproken hebben met elkaar herzien. Simpel toch? In de praktijk gaat het echter (meestal) niet zo simpel tussen partners. Daar zijn verschillende redenen voor. De belangrijkste reden is dat partners van elkaar denken te weten wat die behoeften en wensen zijn die afgesproken zijn in de transactie. Maar in de werkelijkheid blijkt dit verre van waar te zijn en daar wringt het en ontstaan vaak conflicten. De verwachtingen over en weer zijn niet helder, veranderlijk of zelfs onjuist en tegenstrijdig. En zo ontstaan communicatie- en relatieproblemen.

Als jij niet weet wat je wilt, hoe moet je partner dan….?
Veel van je behoeften en wensen in de transactie zijn onduidelijk voor je partner of onduidelijk voor jezelf en dan dus zeker onduidelijk voor je partner.

Hoe werkt het model ?

Wat je kunt leren is om je eigen behoeften duidelijk te krijgen voor jezelf, zodat je helder de transactie met je partner aan kunt gaan en voor jezelf weet of je krijgt wat je wilt. Als jij hier helder in bent, kan je partner voor zichzelf bepalen of deze bereid is om te geven wat jij nodig hebt. Wees hier niet te bang om dit uit te spreken; iedereen wil graag geven in de liefde. Het geven van het juiste aan iemand waar je van houdt, is een van de meest bevredigende ervaringen die je kunt hebben in een relatie. Het is daarom ook heel fijn en belangrijk voor je partner, dat jij kunt aangeven wat jij wilt!

Samen of alleen ?

Er samen uitkomen is altijd goed. Door samen een probleem te bespreken, leer je om toekomstige problemen ook te bespreken en worden wat nu conflicten zijn, in de toekomst goede gesprekken die iets opleveren. Zeker als je kinderen hebt samen, is het goed als je hebt geleerd met elkaar te praten en te overleggen.

Alleen, dit hoef je dus niet per se samen met je partner leren. Door zelf jouw input van de transactie te veranderen, verander je ook de uitkomst van de transactie, verander je ook je relatie. Heb je vragen of opmerkingen hierover, ik hoor ze graag.

Je investeert enorm veel in je relatie, haal er uit wat er in zit!

Kun je je relatie veranderen in je eentje, zonder je partner? Ja dat kan: Verander jezelf en je relatie verandert mee.

Neem contact op als je meer informatie wilt: ContactpaginaRelatieproblemen, therapie in je eentje ?