Relatietherapie

De relatie in therapie: relatietherapie

De relatie met onze partner is bewust en onbewust voortdurend in beweging. Soms is deze beweging naar beneden, is deze negatief en lukt het niet meer om de beweging omhoog in te zetten. Ruzie, scheiden, vreemdgaan en eenzaamheid kan het gevolg zijn. Het komt echt allemaal voor en in de beste relaties. Relatietherapie of coaching kan dan net dat zetje zijn om de beweging omhoog weer in te zetten. Of om te voorkomen dat de misschien onvermijdelijke, soms nodige scheiding, een vechtscheiding wordt.

chess-1709621__340

Er kunnen ook andere redenen zijn om je relatie eens op de schop te nemen. En in relatie therapie te gaan. Dat hoeft echt niet altijd vanuit een negatieve situatie. Je kunt bijvoorbeeld verliefd zijn op iemand met een andere cultuur of godsdienst. Of misschien heb je wel heel andere verlangens dan je partner. Of  het lukt je maar niet om bepaalde zaken bespreekbaar te maken. Vooral op het gebied van intimiteit, opvoeding en communiceren kan je nooit te veel weten of geleerd hebben van elkaar.

Relatietherapie in je eentje: link

Relatietherapie of -coaching:

Samen in relatietherapie kan heel veel opleveren. Leren hoeveel je voor elkaar kunt betekenen op gebieden van jezelf waar jij nog nooit geweest bent is een van de mooiste dingen die je kunt doen samen. Je geeft hiermee je partner, maar vooral ook jezelf een enorm kado, dat zijn weerga niet kent. Ik spreek hier dan ook liever van coaching. De coaching helpt jullie elkaar te ontdekken. En dit op een manier die het diepere spanningsveld tussen mannen en vrouwen ten volle benut.
Daar waar we moeten zoeken naar diepere lagen en oorzaken en er echt schade is ontstaan en leed berokkend, spreek ik van therapie en moet er eerst helend werk verricht wordt. Samen dit doen, geeft je relatie een enorm stevig fundament van liefde, begrip en respect. Als er na de scheiding geen sprake meer is van “een samen”, kan dit helende therapeutische werk individueel plaatsvinden.

In het voorjaar staat er een workshop gepland gebaseerd op het werk van mijn favoriete relatietherapeute Klaske de Vries en mijn favoriete boek van Piet Weisfelt : Hoe heb ik je lief.  Ik gebruik de interventies uit het boek veel tijdens sessies relatie therapie.