Roken en huilen

Roken en Huilen

NB, dit artikel is een op een vertaald en behoeft enige redigering.

Het idee dat drugs een ontsnapping aan negatieve emoties kan zijn, is bekend.

Een recent gepubliceerde studie van onderzoekers van Harvard University geeft ons wat meer bewijs voor dat idee, maar voegt een nieuwe wending toe. Het blijkt dat vooral de emotie van verdriet, in plaats van negatieve emoties in het algemeen, een bijzonder nauwe relatie heeft met het roken van sigaretten – en mogelijk ook met andere verslavende middelen.

De onderzoekers benadrukten dit verband door middel van een reeks onderzoeken waarin het verband tussen emoties en het roken van sigaretten werd onderzocht.

In de eerste studie analyseerden de onderzoekers een enquête bij meer dan 10.000 mensen en ontdekten dat het droefheidsniveau van mensen zowel hun huidige status als rokers voorspelde als hun status als rokers twintig jaar later. Interessant genoeg gold hetzelfde niet voor andere negatieve emoties zoals angst, woede of schaamte, wat suggereert dat verdriet een emotie kan zijn met een bijzonder nauw verband met het roken van sigaretten.

Verschillende verdere experimenten voegden meer gewicht toe aan dit idee.

Eén zo’n experiment toonde aan dat het veroorzaken van gevoelens van droefheid het verlangen van mensen naar sigaretten verhoogde. Hetzelfde was niet waar wanneer gevoelens van walging, een andere negatieve emotie, werden opgewekt.

Een ander experiment ontdekte dat het veroorzaken van verdriet ertoe leidde dat mensen sigarettenrookjes namen met een groter volume en langer duurden. Evenzo maakten gevoelens van droefheid mensen blijkbaar ongeduldiger om nog een sigaret te krijgen.

Dus wat is er uniek aan verdriet versus andere negatieve emoties die het verlangen van mensen om te roken zouden kunnen vergroten?

Het vierde experiment dat de onderzoekers deden, biedt een mogelijk antwoord. Uit dit experiment bleek dat de mate van zelfgerichtheid van mensen, maar niet hun niveau van negatieve emotie in het algemeen, het verband tussen verdriet en roken gedeeltelijk verklaarde. Met andere woorden, verdriet kan een bijzonder krachtige emotionele trigger zijn om te roken, omdat het, meer dan andere negatieve emoties, mensen op zichzelf concentreert.

Er is zeker meer onderzoek dat moet worden gedaan om beter te begrijpen hoe emoties bijdragen aan het gebruik van sigaretten. Op basis van deze studie lijkt het er echter op dat verdriet een krachtig emotioneel signaal is dat mensen naar sigaretten laat verlangen. Wat dat betekent is dat uiteindelijk, hoewel er veel meer verslaving is dan één emotie, interventies die mensen helpen met gevoelens van verdriet om te gaan, vooral mensen kunnen helpen om hunkeren naar sigaretten te verminderen.Roken en huilen