Scheiden en kinderen

De feiten:

Scheiden met het belang van de kinderen centraal.

Een aantal zaken om over na te denken als je worstelt met de beslissing of je wilt gaan scheiden of niet.

Boektip: Hoe vertellen we het de kinderen

Wat we er allemaal over denken

Scheiden is zwaar, slecht voor de kinderen, kost je veel geld, je baan, je huis en je speedboot en we krijgen  er allemaal mee te maken. Want als je zelf niet gaat scheiden, doet je broer, je vader, je partner of je kind het wel.

Wat is dat dan toch waarom mensen gaan scheiden ?

In een volgende artikel meer over de redenen waarom mensen scheiden, het dramatische feit dat het vaak niets oplost en hoe je een scheiding kunt voorkomen of toch scheiden, maar er dan wel allebei beter van worden. In dit artikel een kleine bloemlezing van onderzoeken en feiten over scheiden en het effect op kinderen.

Scheiden en de kinderen

Ouders kunnen beter gaan scheiden als een relatie niet meer werkt dan samenblijven voor de kinderen. Samenblijven heeft vaak veel meer negatieve gevolgen voor het kind dan scheiden.

Scheiden en kinderen
Opvoeden na de scheiding

Dit blijkt uit een onderzoek van de NBCI van New York. Kinderen hebben er niets aan als hun ouders bij elkaar blijven en steeds maar blijven ruziën. Onderzoekster Kelly Musick bestudeerde 2000 gezinnen waar veel ruzie was, om er achter te komen wat de invloed van het geruzie op de kinderen is. Hieruit bleek dat kinderen van ruziënde ouders slechter presteren op school dan kinderen van gescheiden ouders in een stabiele situatie.
Volgens Musick zijn de kinderen van ruziënde ouders ook meer vatbaar voor drugs, gedrags- en psychische problemen, ook is de kans op een drankprobleem groter. Op latere leeftijd hebben de kinderen meer moeite met relaties.

Kinderen van gescheiden ouders presteren slechter, of zou je moeten zeggen: kinderen van ouders met problemen presteren slechter ?

Kinderen van wie de ouders bij elkaar zijn, hebben gemiddeld de beste schoolprestaties. Van gezinnen die niet intact zijn, presteren de kinderen uit co-oudergezinnen op school het best. De minst goede schoolprestaties zijn opgetekend bij kinderen uit eenoudergezinnen. Dat schrijven scheidingsdeskundige Ed Spruijt van de Universiteit Utrecht en filosofe Corrie Haverkort in hun boek ‘Kinderen uit nieuwe gezinnen’.

Belangrijk is in ieder geval dat een conflict situatie voor alle betrokkenen nadeliger is dan de scheiding op zich. Hieronder nog enkele links naar achtergrond artikelen.

Achtergronden en Cijfers
Nog meer cijfers
Info filmpjesScheiden en kinderen, de feiten.